Je bent stapelgek op je kind, maar die gebroken nachten kunnen je behoorlijk opbreken. Elke avond stap je vol goede moed je bed in, en hoop je dat je pas de volgende dag gewekt wordt door de wekker. Helaas… het mag niet altijd zo zijn. Je kleintje heeft een nachtmerrie, wordt ziek of is gewoon klaarwakker geworden midden in de nacht. En als je meerdere kinderen hebt, dan lijkt het soms alsof ze onderling met elkaar afspreken wie wanneer wakker wordt. Zodat ze jou helemaal voor zichzelf kunnen hebben.

Van slaapgebrek kan je behoorlijk doordraaien. Of ziek worden. Slaapgebrek is vreselijk. Hoe erg, dat kun je je pas voorstellen als je het aan den lijve ondervindt. Slaap hebben we nodig, net als lucht en water. Slaapgebrek zie je terug in je geestelijk en lichamelijk functioneren. Bij te weinig slaap kan je depressieve klachten krijgen, wordt je vergeetachtig, kan je aankomen omdat je stofwisseling in de war raakt. Daarnaast kan je eerder ziek worden omdat je immuunsysteem op de proef wordt gesteld. Met andere woorden: slaapgebrek doet een mens geen goed.

Enerzijds wordt er door je kind dus een stevig beroep gedaan op jou als ouder. Je bent immers 24/7 beschikbaar. Dat vergt wel enige vitaliteit van jou! Anderzijds neemt je energie juist drastisch af door het slaapgebrek wat inmiddels ernstige vormen aan kan nemen. Dit is het moment dat je volledig uit balans kan raken. En dus is dit het moment voor een aantal belangrijke tips.

Ga op tijd naar bed
Het nachtelijk terrorisme van je kind begint vaak later op de avond of zelfs na middernacht. De avonduren zijn daarom een walhalla voor je; je kan in alle rust televisie kijken, een boek lezen, de was vouwen of strijken, een vriendin bellen… Al gauw ga je laat naar bed omdat je immers voor de volle 100% van je avond wil genieten. Toch is dat niet verstandig! Probeer op tijd naar je bed te gaan om een normaal dag-en-nacht ritme te beschermen. Je lichaam heeft dit ritme nodig om haar werk te blijven doen!

Vermijd cafeïne en theïne voor het slapen gaan
Cafeïne en theïne zijn activerende stoffen die de slaap kunnen verslechteren. Overdag is dat natuurlijk geen probleem, dan hoeven we immers niet te gaan slapen. Maar ’s avonds is het verstandig deze stoffen te vermijden. Zo krijgt je lichaam de kans daadwerkelijk in slaapmodus over te gaan.

Zorg voor voldoende beweging
Veel ouders zeggen voldoende te bewegen door alle huishoudelijke klusjes die op hun list-to-do staat sinds hun kleintje in hun leven is gekomen. Maar het is nu juist zo belangrijk om even te bewegen voor jezelf en niet voor een ander! Alleen de gedachte al dat het voor jezelf is, is al goud waard en kan wonderen doen. Daarnaast zorgt het bewegen er ook voor dat je lichaam ’s nachts wil herstellen, waardoor je beter kan slapen.

Minder met alcohol
Een glaasje wijn is natuurlijk lekker en kan heerlijk ontspannend zijn. Maar vergeet niet dat door chronisch slaapgebrek je hormoonhuishouding dusdanig in de war is geraakt, dat je deze weer met zachte hand in balans moet gaan helpen. Alcohol is hierbij geen goede hulp, integendeel. Nu zeg ik niet dat je moet stoppen met het nuttigen van alcohol. Af en toe een glaasje wijn kan op zich geen kwaad.

Last not but not least…structuur!
Vanaf deze plek kan ik niet beoordelen waarom jouw kind ’s nachts wakker is. Onafhankelijk van de reden waarom je kind jouw nachtrust verstoort, is het altijd gebaat bij structuur op de dag omdat dit een ritme op gang brengt. En ritme zorgt weer voor een dag-en-nacht ritme bij je kind, wat op den duur weer zorgt voor nachtrust.

Bronnen:
Wat slaapgebrek met je doet (www.slaapbabyslaap.nl)
De hormoonfactor (Ralph Moorman) 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *